Information

Försäkringsskydd Vaccination och andra viktiga saker du bör tänka på inför resan.

DSCF0028thai450

 

 

Innan din resa är det några saker du ska titta lite extra på. Se över ditt försäkringsskydd, kontrollera passet och ta reda på om du behöver visering (VISA) för din vistelse.

 

 

Om oturen är framme
Skulle du råka ut för en olycka, bli svårt sjuk eller tappa ditt pass är det viktigt att ha en försäkring. Det är också bra att veta vad svenska ambassader och konsulat kan hjälpa dig med.

 

Innan du reser

Innan din resa är det viktigt att du är väl förberedd för att göra resan så säker som möjligt. Skulle du ändå råka hamna i en nödsituation, som du inte kan lösa själv, kan det vara bra att veta var du kan få hjälp. Här kan duladda ner viktiga telefonnummer till svenska ambassader och försäkringsbolagens alarmcentraler. Tjänsten fungerar på på de flesta mobiler med svenskt telefonnummer. Alternativt lägger du manuellt in de nummer du vill ha i din mobil.

 

-Sveriges ambassad, Bangkok, +66 2 263 7200
-Phuket, Konsulat, +66 (76) 38 00 00

 

Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka
Skulle du eller någon i din familj bli allvarligt sjuk eller skadad under er resa i Thailand kan du få hjälp av ambassaden eller konsulatet. Det kan röra sig om kontakter med anhöriga i Sverige, läkare, sjukhus och myndigheterna.

 Du kan också få hjälp att komma i kontakt med försäkringsbolagens larmcentraler. De kan ge aktiv hjälp genom att hålla direktkontakt med sjukhus och läkare och arrangera sjuktransport med mera.
Om du behöver pengar
Det går snabbt och enkelt att föra över pengar från Sverige via till exempelWestern Union. En anhörig eller vän betalar in det belopp du behöver till något av företagens ombud i Sverige. Strax därefter kan du ta ut pengarna hos agenten i Thailand. Ombuden och agenterna finns i butiker, tobaksaffärer, hotell och växlingskontor. De brukar vara lätta att hitta och har generösa öppettider.

 Du kan också få hjälp med överföring av pengar från ditt eget konto via ambassaden.

 

Nödstäld

Om du är nödställd och behöver pengar för att resa hem och inte kan få hjälp av anhöriga eller vänner, kan du få hjälp av ambassaden eller konsulatet. Du lämnar då uppgifter på referenspersoner som UD kan kontakta och som kan betala in det belopp du behöver, plus en lagstadgad avgift till UD. Pengarna kommer sedan att betalas ut på ambassaden i form av kontanter i lokal valuta eller i form av en biljett hem, som ambassaden köpt.

 

Om du behöver ett tillfälligt lån

Skulle du hamna i en nödsituation som inte är självförvållad och varken du eller dina uppgivna referenser har möjlighet att lösa problemet ekonomiskt, finns det i vissa fall möjlighet att få ett tillfälligt lån från en svensk ambassad för hemresa. Men först måste du själv ha vidtagit rimliga försiktighetsåtgärder före avresan från Sverige (till exempel ha en returbiljett, försäkring, pengar för uppehälle). Om du beviljas ett lån, måste du betala tillbaka lånet, plus UD:s avgift, inom en månad efter det att du fått faktura från UD. Avgiften är 600 kronor (2010-06-19).

Hemtransport av avliden
Skulle en svensk resenär avlida i utlandet är det personens försäkringsbolag eller de anhöriga som får betala kostnaden för transport av kvarlevorna till Sverige. Ambassad/konsulat kan inte bevilja lån för sådana kostnader men kan bistå med råd och
 information.

Om du grips av polis
Grips du av polis misstänkt för att ha begått ett brott, är det bra att veta att enligt Wienkonventionen, som de flesta länder i världen har undertecknat, ska en frihetsberövad underrättas om sin rätt att kontakta sitt lands ambassad eller konsulat. Om du vill ha en sådan kontakt ska ambassaden/konsulatet underrättas så snart som möjligt. Ambassaden kommer då att försäkra sig om att du behandlas väl och att du till exempel får medicin som du behöver. 
Ambassaden/konsulatet kommer att fråga dig om du vill att dina anhöriga i Sverige ska informeras om din situation. Om du inte ger ett sådant tillstånd, kan UD på grund av sekretess inte informera dina anhöriga om ditt ärende.
Se upp för knark på resan
Det förekommer att svenska resenärer lockas att smuggla narkotika för att tjäna pengar eller bara av ren hygglighet tar med sig en väska eller paket som tillhör någon annan – kanske utan att ha klart för sig vad de innehåller.
 Vaka alltid över ditt bagage och ta aldrig emot någon väska av någon du inte känner väl.
Thailand har hårda straff för narkotikabrott, inklusive för innehav av narkotika. Det kan räcka med att narkotika hittas i din ficka eller i ditt bagage, för att du ska dömas för innehav.
Thailand har stränga straff f för grova narkotikabrott.
Svåra fängelseförhållanden
Fängelserna har ofta mycket svåra förhållanden, med stor överbeläggning, bristande sanitära förhållanden och förekomst av våld. Ofta får man själv betala för sängkläder, hygienartiklar och extra mat.
Undvik riskera att hamna i fängelse för många år framöver, tänk på att
– alltid packa ditt bagage själv, se till att det är ordentligt låst och håll alltid uppsikt över det.
– lämna aldrig ditt bagage obevakat, särskilt inte på flygplatser. Du kan riskera att någon försöker stoppa ner narkotika i ett obevakat ögonblick. Om tullen då hittar den blir det är det du som bär ansvaret.
– vara uppmärksam på personer som kontaktar dig på flygplatser – en till synes oskyldig begäran att se efter någons bagage kan också leda till problem.
– aldrig bära någon annans väska eller andra ägodelar genom tullen. Om de innehåller narkotika är det du som blir ansvarig. Av samma skäl bör du inte passera gränser i sällskap med människor du inte känner eller åka bil över gränser med okända.
– vara försiktig om du får presenter utomlands – det kan vara lätt att gömma narkotika i sådant som gympaskor, kosmetika eller leksaker.
– aldrig låta dig övertalas eller hotas att transportera narkotika. Är det värt att riskera livet eller kanske 20 år i fängelse för några tusenlappar?
– om du tar receptbelagd medicin är det lämpligt att ha med ett intyg från din läkare för att undvika onödiga diskussioner i tull eller immigrationskontroller.

 

Mer info: www.regeringen.se – Utrikesdepartementet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Boka din golfresa hos oss på jockum@thaigolf.ax

Translate »